Podstawowe aspekty chrześcijańskiego wychowania według bł. Jerzego Matulewicza - Zawadka, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Bł. Jerzy Matulewicz stworzył oryginalną koncepcję formacji chrześcijańskiej niezależnie od wieku i poziomu wykształcenia. Adresowany był do odnowionego przez niego Zgromadzenia Księży Marianów, a więc pośrednio do świeckich, wśród których mieli pracować. Zasadniczo polegało to na osiągnięciu jedności ciała, umysłu i ducha. W tym celu przewidział połączenie charyzmatu mariańskiego i pawłowego, duchowości i apostolstwa, prostoty i radykalizmu Ewangelii, miłości i zaangażowania. W ten sposób powstaje nowy człowiek (homo Dei), którego pragnieniem jest ujrzeć Boga (visio Dei). Cel ten można osiągnąć poprzez łaskę uświęcającą i ascezę. Bez tej duchowej pracy wspomaganej łaską Bożą nie można podobać się Bogu, czyli zostać świętym.