Działania transgresyjne wyrazem duchowej natury dziecka w wieku przedszkolnym - Marszałek, Lidia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Czyny transgresyjne uznawane są w literaturze przedmiotu za jeden z wymiarów duchowej natury człowieka. Dziecko w wieku przedszkolnym ma szczególne zdolności i możliwości do działań transgresyjnych w wielu dziedzinach życia ze względu na swoje unikalne cechy rozwojowe. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę scharakteryzowania istoty czynów dziecka transgresyjnego, aby ukazać jeden z duchowych wymiarów natury dziecka.