Edmund Sobiś – animator życia muzycznego w dziecezji szczecińsko-kamieńskiej w latach 1959-2005 - Szemiel, Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł rozpoczyna nota biograficzna przedstawiająca najważniejsze fakty z życia i twórczości Edmunda Sobisia. Dalej ukazuje drogę, jaką musiał przejść ten świecki brat i katecheta, aby zostać organistą, dyrygentem chóru i budowniczym organów. Ponieważ autor artykułu był nauczycielem w Diecezjalnej Szkole Organistowskiej w Szczecinie, niektóre aspekty życia Sobisia zna z własnego doświadczenia. Celem artykułu jest przybliżenie 46-letniej pracy brata świeckiego i jego dokonań w diecezji szczecińsko-kamieńskiej. W tym okresie pracował jako organista, prowadził Diecezjalną Szkołę Organistów w Szczecinie, założył chór „Szmaragdowe Słowiki” i młodzieżową orkiestrę dętą, budował wraz ze swoimi uczniami organy w Szczecinie i Stargardzie Szczecińskim, był nauczycielem i przyjacielem dzieci i młodzieży. Otrzymał nagrodę specjalną – Order Uśmiechu. Jako Kawaler Orderu Uśmiechu i zakonnik Towarzystwa Chrystusowego dla Emigrantów Polskich pozostawił po sobie trwałe efekty swojej pracy zwieńczone kilkoma publikacjami. Swoją pracą i działalnością stał się także wzorem dla wielu organistów swojej diecezji.