Przeszkody i strategie rozwoju wdzięczności w świetle współczesnych badań psychologicznych - Kwiatek , Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Doświadczenie wdzięczności, choć powszechne i bliskie każdemu człowiekowi, przez lata było ignorowane przez środowisko naukowe. Dopiero ostatnio w obrębie nurtu psychologii pozytywnej temat ten zyskał stałe zainteresowanie i uwagę badawczą. Przedmiotem poniższego artykułu będzie analiza fenomenu wdzięczności w świetle współczesnych badań psychologicznych oraz ukazanie niektórych przeszkód i praktycznych strategii w jej rozwoju. Fakt, że wdzięczność jest pozytywnie skorelowana z dobrostanem psychicznym, postawami prospołecznymi oraz satysfakcją życia, wzmacnia nie tylko potrzebę jej głębszego poznania, ale również zastosowania.