Postać Poncjusza Piłata w świetle źródeł żydowskich i rzymskich - Skowroński, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł zawiera prezentację Poncjusza Piłata według źródeł żydowskich i rzymskich. Filon z Aleksandrii po raz pierwszy wspomina o Piłacie w swoim dziele Legatio ad Caium. Filon przytacza list Agryppy I, który zawiera krytyczny opis postępowania Piłata przeciwko Żydom w Judei. Znacznie więcej opisów znajdziemy w dziełach Józefa Flawiusza. Flawiusz pisze o kilku sporach między prefektem rzymskim a okolicznymi mieszkańcami. W artykule opisano także studia nad „Kamieniem Piłata” z Cesarea Maritima, który poświadcza tytuł namiestników Judy w latach 6-41 n.e. jako „prefekt”; oraz zestawienie pierwszych chrześcijan sporządzone przez Tacyta, w którym wspomina się również Piłata jako arbitra w sprawie Jezusa z Nazaretu.