O adekwatności lub nie pojęcia prawa w Prawie Bożym - Gałkowski , Tomasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Autor zastanawia się nad adekwatnością pojęcia prawa w odniesieniu do prawa Bożego. Dochodzi do wniosku, że twierdzenia dotyczące nieadekwatności uwarunkowane są koncepcyjnymi ujęciami prawa funkcjonującymi w dzisiejszych kulturach prawnych. O tym, co w danej kulturze prawnej, w tym we wspólnocie kościelnej, jest prawem decyduje świadomość członków poszczególnych wspólnot. Metody porównawcze nie dają zadowalających rozwiązań.