Odnowa męskich instytutów życia konsekrowanego i stowarzyszeń życia apostolskiego w Szwecji - Chamarczuk , Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Katolicyzm w Szwecji z całą jego bogatą strukturą historyczną i społeczną jest także konstytuowany przez wpływ zakonów męskich na duchowość, religijność i życie codzienne chrześcijan w Szwecji. Wspólnoty te nie mogły kontynuować swojej działalności po reformacji. Powróciły jednak i odżyły powoli i stopniowo, równolegle z postępującą tolerancją religijną. Na dzień dzisiejszy wiele zakonów w Kościele katolickim podejmuje wyzwania społeczne i duszpasterskie na szwedzkiej ziemi, zarówno we wspólnotach katolickich, jak iw szerszych kręgach społecznych. Ich rozległa przeszłość jest ściśle związana z trudną przeszłością katolicyzmu w Szwecji i współczesnymi problemami postmodernistycznego społeczeństwa.