Symbolika krzyża u Ignacego Antiocheńskiego i Polikarpa ze Smyrny - Jasiewicz, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Tajemnica krzyża stanowi centrum w soteriologii św. Ignacego, czerpiąc inspirację od św. Pawła prezentuje krzyż, używając symbolicznych obrazów (machiny, drzewa i ofiary) zawsze w odpowiedzi na negację realności męki Chrystusa przez doketów. Podobnie zaś św. Polikarp w „świadectwie krzyża” odczytuje całość zbawczego dzieła Chrystusa i zaleca modlitwę nawet za nieprzyjaciół krzyża.