Życie codzienne mnicha cenobity w Egipcie na podstawie reguły św. Pachomiusza - Dziewulski, Jakub (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł przedstawia życie codzienne mnicha cenobitów począwszy od próby opisania samego starożytnego klasztoru, poprzez ukazanie znajdujących się w nim budynków, takich jak pomieszczenia mieszkalne zwane „domami”. W klasztorze znajdowały się również pomieszczenia codziennego użytku, takie jak „miejsce modlitwy”, gdzie mnisi modlili się i wyplatali kosze, czy „izba chorych”. Pachomiusz myślał także o budynkach gospodarczych, takich jak warsztaty, magazyny i różnego rodzaju magazyny. Dalsza część artykułu poświęcona jest wszystkim funkcjom, jakie mnisi mogliby sprawować. Przede wszystkim był przełożony klasztoru, który miał niemal absolutną władzę, niż jego „drugi”, który był jego zastępcą. Także każdy dom z osobna miał swojego przełożonego i swojego „drugiego”. W klasztorze Pachomiusza znajdziemy ministra sprawującego pieczę nad sprawami związanymi z pracą oraz bardzo ważnego stróża bramnego, a także robotników: ogrodników, kucharzy, piekarzy i flisaków. W końcowej części artykułu pokazano, jak wyglądały i kiedy odbywały się modlitwy, które były bardzo ważne w klasztorze. Możemy poznać się z pracą, niemal równie ważną jak modlitwy, które odbywały się w klasztorze i poza nim na polach. Mnisi mieli również czas wolny polegający na spaniu i posiłkach. Pachomiusz był żołnierzem, więc w swojej „Regule” umieścił wiele nakazów dyscypliny i posłuszeństwa wobec przełożonych, co bardzo dobrze sprawdziło się w jego mnichach i późniejszym życiu monastycznym.