Kształtowanie się obrzędów święceń biskupa od tradycji apostolskiej do pontyfikału rzymsko-germańskiego (zarys historyczno-liturgiczny) - Bartocha, Waldemar (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł przedstawia historię kształtowania się obrzędów święceń biskupa w okresie od III do X wieku. Tradycja Apostolska prezentuje obrzęd święceń biskupich o jasnej i stosunkowo prostej strukturze, w której wyraźnie wyodrębniono to, co należy do jego istoty (modlitwa konsekracyjna, nałożenie rąk). W późniejszych średniowiecznych kodeksach liturgicznych pojawiają się drugorzędne elementy celebracyjne (np. namaszczenie głowy elekta). Ich nadmierne namnażanie prowadzi w konsekwencji do przysłonięcia tego, co stanowiło zasadniczy rdzeń w strukturze święceń biskupich.