Rola wspólnoty wiernych i prawodawcy w procesie tworzenia zwyczaju prawnego w systemie kanonicznym - Dzierżon, Ginter (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W przestawionym artykule autor skoncentrował uwagę na problematyce roli wspólnoty i prawodawcy w procesie tworzenia zwyczaju prawnego w systemie kanonicznym. Analizując treść dyspozycji zawartych w kann. 23 – 28 KPK oraz poglądy kanonistów w tej kwestii wykazał on, iż w systemie kanonicznym wspólnota wiernych jest przyczyną sprawczą zwyczaju; prawodawca natomiast dopuszcza jego zaistnienie w systemie oraz uznaje on jego moc. Szczególna rola społeczności wynika z uczestnictwa wiernych w potrójnej misji Chrystusa, jaką jest misja kapłańska, królewska oraz prorocka.