Religia i kultura klasyczna u podstaw idei zrównoważonego rozwoju - Sadowski, Ryszard F. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W samej naturze człowieka jest nieustanne dążenie do poszerzania swoich możliwości we wszystkich możliwych płaszczyznach. Ludzkość, począwszy od czasów nowożytnych osiąga coraz większy postęp w tym względzie. Bezpośrednią konsekwencją tego sukcesu jest współczesny kryzys ekologiczny. Niezmiernie ważnych zadaniem naszych czasów jest kształtowanie zrównoważonego stylu życia wśród zwykłych ludzi. Wielkimi sprzymierzeńcami w tym zadaniu są religie oraz tradycja antyczna ponieważ bazują na zgodnych z ideą zrównoważonego rozwoju cnocie umiarkowania i zasadzie „złotego środka”.