Integracja młodzieży emigracyjnej w kościele katolickim w Szwecji - Chamarczuk , Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Zjawisko migracji zawsze pociągało za sobą różnorakie konsekwencje. W obszarze zainteresowania i troski Kościoła katolickiego tym zjawiskiem istnieje duża wrażliwość i zrozumienie. Istniejące tendencje zewnętrzne i wewnętrzne, stwarzające okoliczności sprzyjające izolacji migrantów i marginalizowania ich obecności, powinny być, zgodnie z nauczaniem Kościoła, przezwyciężane, tak, aby każdy, zwłaszcza młody imigrant, odnalazł w nowej społeczności, w nowym kraju i kulturze swoje własne miejsce i mógł realizować swoje życiowe plany, oddając także swoje zaangażowanie na rzecz tych, którzy tworzą nową przestrzeń życiową w ramach wspólnoty chrześcijańskiej. Kościół katolicki w Szwecji wśród bardzo wielu inicjatyw i propozycji skierowanych ku młodym imigrantom próbuje, z różnym skutkiem, tworzyć właściwy klimat dla ich integracji przewidując, że jest to właściwa droga budowania wspólnoty katolickiej w społeczeństwie indoktrynowanym przez środowiska nieprzychylne kulturze, historii i tradycji katolickiej i Kościołowi katolickiemu.Niniejszy artykuł jest próbą przedstawienia inicjatyw Kościoła katolickiego w Szwecji podejmowanych w celu integracji kulturowej młodych imigrantów za pomocą organizacji Sveriges Unga Katoliker, w ramach jej własnej działalności oraz we współpracy z ośrodkami parafialnymi i misjami narodowymi.