Salezjański system wychowania młodzieży – możliwe wypaczenia - Stańkowski , Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Treść artykułu związana jest z problematyką salezjańskiego systemu wychowawczego. Autor nakreślił kilka możliwych wypaczeń salezjańskiego systemu prewencyjnego Księdza Bosko, na które narażony jest wychowawca. Przede wszystkim błędy wychowawcze pojawiające się w pracy z młodzieżą dotyczą wymiaru rozrywkowego. Po drugie, autor wspomniał o instrumentalnym traktowaniu uczniów. Następnie artykuł porusza problem paternalizmu jako efektu miłości nadopiekuńczej. Dość często pojawia się problem kładzenia zbyt dużego nacisku na działania zgodne z wymaganiami formalnymi i strukturalnymi w szkołach, co skutkuje trzymaniem się przepisów. Autorka kończy wskazaniem dwóch ostatnich zniekształceń: prowadzących do zaniedbywania pełnego rozwoju jednostki oraz przeceniania wymiaru religijnego kosztem integralnego wychowania ucznia.