W sprawie polityki dla zrównoważonego rozwoju - Łepko , Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Rozpoczęta na początku lat 60. światowa debata na temat ekologii polega na próbach zarówno adekwatnego zdefiniowania pojęcia ekologii, jak i skutecznego rozwiązywania problemów ekologicznych. Pierwsza ma na celu trafną diagnozę aktualnych zagrożeń ekologicznych ludzkości, druga – zaproponowanie odpowiednich strategii ekologicznych, uwzględniających aspiracje cywilizacyjne ludzkości i zapewniających stabilny i trwały wzrost. Debata od początku miała wyczuwalny podtekst polityczny, przejawiający się w kształtowaniu koncepcji i strategii politycznych dla poszczególnych krajów, regionów i kontynentów, a także dla całej ludzkości. W ramach debaty przyjęto szeroko pojęty postulat partnerstwa człowieka z jego środowiskiem naturalnym jako podstawę zaproponowania i realizacji programu globalnego partnerstwa gospodarki i ekologii, czyli polityczną aspirację „pogodzenia nierozerwalnych postulatów zdrowego środowiska i zdrowej gospodarki dla wszystkich narodów świata”. Zwolennicy tego programu dążą zatem do potwierdzenia wiarygodności polityki, którą należy rozumieć nie tylko jako sztukę zdobywania i sprawowania władzy, ale także jako sztukę ochrony egzystencji człowieka w zagrożonym świecie.