Zatrudnienie socjalne jako instrument przeciwdziałania marginalizacji społecznej - Koral , Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł jest próbą postawienia tezy, że zatrudnienie socjalne może stanowić właściwy instrument przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu. Zatrudnienie jest elementem społecznego bodźca do działania, promocji mobilności społecznej i zawodowej. Działania te wpisują się w aktywną politykę społeczną polegającą na pobudzaniu do działania mającego na celu maksymalizację zasobów ludzkich. Bardzo pożądaną formą pomocy jest działalność na gruncie pomocy społecznej. Pomocy nie można utożsamiać z wymianą potencjału poszczególnych jednostek. Działania te mają na celu przerwanie okresu bezczynności zawodowej i stworzenie warunków do trwałego zatrudnienia.