Strategie radzenia sobie ze stresem a skuteczność terapii uzależnień alkoholików - Terelak, Jan F.; Dzięgielewska, Justyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Praca ma charakter empiryczny i dotyczy między strategiami radzenia sobie ze stresem a skutecznością terapii uzależnień u alkoholików. Do badania strategii radzenia sobie ze stresem wykorzystano wskazówki Kwestionariusza Sposoby Radzenia Sobie R. Lazarusa i S. Folkmana oraz dwa kwestionariusze własnej konstrukcji do oceny poczucia sensu uczestnictwa w terapii oraz długości jej trwania. abstynencja. Terapia opiera się na psycho - bio - społecznym modelu uzależnienia opracowanym przez J. Mellibrudę i współpracujących z nim członków Instytutu Psychologii Leczenia Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Dwukrotnie przebadano 36 alkoholików, przed i po terapii. Wyniki przeprowadzonych badań terenowych pozwoliły stwierdzić, że oparcie się na koncepcji psychologicznych mechanizmów terapii uzależnień jest skuteczną terapią. Osoby uzależnione od alkoholu i strategie poradnictwa po zakończeniu programu podstawowego wybierają już mnie ze stresem, aby być dobrze zorientowanym problematycznie i nadać sens większemu odczuciu czasu trwania terapii.