Istota i znaczenie turystyki uzdrowiskowej w Polsce - Kraś, Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Celem niniejszej publikacji jest krótka charakterystyka i podkreślenie znaczenia formy turystyki jaką jest turystyka uzdrowiskowa oraz przybliżenie najważniejszych, wybranych uzdrowisk w Polsce i przedstawienie ich jako miejsc atrakcyjnych pod względem turystycznym. Publikacja składa się z czterech części. Rozpoczyna ją wstęp, który stanowi wprowadzenie do treści zasadniczej publikacji. Druga część zatytułowana Organizacja, funkcje i zadania uzdrowisk obejmuje najważniejsze informacje dotyczące statusu organizacyjno-prawnego uzdrowisk, ich zadań i pełnionych funkcji. W części trzeciej zatytułowanej charakterystyka wybranych uzdrowisk przedstawiono główne uzdrowiska we współczesnej Polsce oraz ich znaczenie dla ruchu turystycznego. Część czwartą, ostatnią stanowi zakończenie, w którym zawarte zostało podsumowanie publikacji oraz uwagi i wnioski nasuwające się w związku z realizacją tematu.