Martyrologium Romanum. Znaczenie, walor i aktualność ostatniej posoborowej księgi liturgicznej - Sodi , Manlio (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Pełne zrozumienie ostatniej księgi reformy liturgicznej Soboru Watykańskiego II, Martyriologium Romanum, wymaga zrozumienia procesu redakcyjnego, który doprowadził do jej obecnej formy. Była to bardzo intensywna praca mająca na celu odnowienie świadomości różnych rodzajów świętości w Kościele. Wykazano, że Kościół od wieków nauczał o świętości Kościoła i jego członków.