„Martyrologium Romanum” utrwaleniem życia świętych – Piątka Poznańska. Duchowość nowych błogosławionych - Nowak , Władysław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
13 czerwca 1999 r. papież Jan Paweł II beatyfikował 108 duchownych i świeckich za męczeństwo poniesione podczas brutalnej okupacji Polski przez nazistowskie wojska niemieckie podczas II wojny światowej. Artykuł przedstawia pięciu męczenników – Czesława Jóźwiaka, Edwarda Kaźmierskiego, Franciszka Kesy, Edwarda Klinika i Jarogniewa Wojciechowskiego. Wszyscy byli związani z salezjanami i byli zaangażowani jako animatorzy Salezjańskiego Ośrodka Młodzieżowego w Poznaniu. Autor przedstawia ich drogi duchowe i męczeństwo oraz wskazuje jako wzór do naśladowania dla młodych chrześcijan w XXI wieku.