Obowiązki człowieka w «Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka» oraz w społecznym nauczaniu Kościoła - Gałkowski , Tomasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
W 2008 roku minie 50 rocznica uchwalenia Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. W 25. rocznicę jej uchwalenia Papieska Rada lustitia et Pax opublikowała dokument „Kościół katolicki a prawa człowieka”, który zawiera syntezę doktryny Kościoła dotyczącej praw człowieka. Głównym atrybutem tej doktryny jest ukazanie korelacji pomiędzy prawami i obowiązkami człowieka. Autor pokazuje, że Deklaracja wspomina o prawach człowieka w art. 29 ust. 1, który należy odczytywać w szerszym kontekście art. 28 i następne punkty art. 29. Twierdzi, że Deklaracja mówi o prawach człowieka w art. 1, odwołując się do idei braterstwa. Wskazuje również, że odwoływanie się do tej idei nie jest wystarczające do motywowania praw człowieka. Podkreśla, że ​​korelacja praw i obowiązków człowieka w nauce społecznej Kościoła odbywa się na zasadzie miłości.