Sakrament przebaczenia i pojednania: rola spowiednika i penitenta na drodze ku dojrzałości religijnej i osobowościowej - Buksik, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Poniższe opracowanie ukazuje sakrament pojednania w wymiarze teologicznym, psychologicznym i pedagogicznym. Przedstawia rolę kapłana i jego kompetencje. Według opracowania kapłan (spowiednik) powinien być wyposażony w umiejętność dialogu; empatia; akceptacji penitenta, szacunku, autentyczności i umiejętności komunikacji interpersonalnej. Artykuł wskazuje również na możliwe trudności, jakie mogą pojawić się po stronie penitenta w całym procesie pojednania, takie jak: poczucie winy czy obawa przed karą. Celem sakramentu pojednania jest umożliwienie samemu penitentowi odpuszczenia wszystkich popełnionych złych uczynków i odzyskania pociechy. Całość interakcji między penitentem a kapłanem (spowiednikiem) w sakramencie przebaczenia i pojednania ma na celu doprowadzenie tego pierwszego do dojrzałego przeżywania religijności i osiągnięcia wewnętrznego spełnienia osobistego.