Ikona niosąca przesłanie pokoju i pojednania - Oleska, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Historia Ikony Matki Bożej Kazańskiej jest bardzo skomplikowana. Cudowny obraz był odnaleziony w 1579 roku przez dziewczynę, która doznała wizji. Ikona, znana jako „Wyzwolicielka i Opiekunka Świętej Matki Rosji”, jest jednym z najważniejszych symboli historycznych i religijnych dla Rosjanie. Obraz zaginął na początku XX wieku z katedry Najświętszej Marii Panny Kazaniu w Moskwie, najprawdopodobniej został skradziony i wywieziony do Europy Zachodniej. Kazańska spędził trochę czasu w Fatimie, zanim został wywieziony do USA. Ostatecznie w 1994 roku ikona została dostarczona jako dar amerykańskich katolików dla papieża Jana Pawła II. Rozpoznał obraz jako świętą ikonę Kazana i trzymał go w swoich osobistych mieszkaniach. Od tego czasu Ojciec Święty chciał przedstawić Moskwę Patriarchatu, prawowitego właściciela, ze świętym obrazem. Jednak Watykan chciał zwrócić ikonę do Moskwy podczas papieskiej wizyty w Rosji. Patriarcha Moskwy Aleksij II i Wszechrusi nie mogli spotkać się z papieżem i dlatego nie mieli pretensji do ikony kazańskiej. Jak w rezultacie sytuacja znalazła się w impasie. Sprawa powróciła w 2000 r. za sprawą audiencji u papieża udzielonej burmistrzowi Kazania, Kamila Iskhakowa, który chciał przywrócić świętą ikonę do stolicy Republiki Tatarstanu. The Watykan i Patriarchat Moskiewski rozpoczęli dyskusję na temat zwrotu ikony. Przedstawiciele Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej miał wątpliwości co do autentyczności ikony znajdującej się w Watykanie. W tym celu powołano wspólną rosyjsko-watykańską komisję do weryfikacji obiektu, po dokładnym zbadaniu analiza przeprowadzona w kwietniu 2003 roku doszła do wniosku, że ikona była XVIII-wieczną kopią. W tym samym czasie pojawiła się informacja o planach pielgrzymki Papieża do Mongolii. Ponadto, prasa donosiła, że ​​w drodze do Ułan papież może zrobić krótki postój w Kazaniu Batora o osobisty zwrot ikony. Zdecydowanie sprzeciwili się temu przedstawiciele Patriarchatu Moskiewskiego Wizyta. W rezultacie Watykan zrezygnował z pomysłu wyjazdu i zapowiedział rychły powrót cudowna ikona, bez podróży Papieża. Święty obraz został zwrócony Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej przez delegację Watykanu w sierpniu 28 października 2004. „Ta święta ikona jawi się jako symbol jedności” – napisał Ojciec Święty w liście do Świątobliwość Aleksiej II. Patriarcha podziękował Papieżowi za zrobienie „pierwszego kroku w kierunku odbudowy braterskie stosunki”. Uroczysta wymiana gestów może być kolejnym krokiem naprzód w dialogu między Kościołem rzymskokatolickim a Rosyjskim Kościołem Prawosławnym.