Jan Paweł II i młodzież - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Papież i młodzież. Obecność Papieża wśród młodzieży i jego zaangażowanie za jego pontyfikatu stały się fenomenem. Życie i problemy młodych były zawsze obecny w nauczaniu Papieża. Dał wiele dowodów troski o ówczesną młodzież. Słowa, które skierował do młodzieży 22 września 1978 roku: „Wy jesteście przyszłością świecie, jesteście nadzieją Kościoła, wy jesteście moją nadzieją”, rozbrzmiewało echem podczas jego posługi i pielgrzymek na całym świecie. Sprawienie, by młodzież dzisiejszego świata otworzyła się na Dobrą Nowinę Chrystusa, było sprawą najwyższej wagi dla Jana Pawła II. Nieustannie zachęcał młodych do pójścia za Chrystusem i Jego drogami, bo On – Pan – jest Prawdziwą Drogą, a nie zagrożeniem, ale szansą, aby naprawdę dojrzeli i stali się w pełni ludźmi. Kwestia wolności człowieka była kolejnym problemem poruszanym przez Jana Pawła II w jego spotkaniach młodych. Był przekonany, że wolność jest niewątpliwie wielkim darem dla ludzkości, a zwłaszcza dla niej młodych pokoleń, gdyż stanowi o godności człowieka. Niewłaściwie wykorzystywana wolność nieuchronnie prowadzi do anarchii i nadmierna krytyka. Jan Paweł II zachęcał do wolności, która opiera się na odpowiedzialności. Tych zasad z wielką odwagą nauczał młodzież Jan Paweł II i zaangażowanie. Młodzi ludzie ich słuchali, bo wiedzieli, że Papież jest autentyczny głębokiej wiary i troski o młodzież i jej przyszłość.