Życie jako zadanie. Viktor Emil Frankl w setną rocznicę urodzin - Formella, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Viktor E. Frankl (1905–1997) był profesorem neurologii i psychiatrii na Uniwersytecie wiedeńskiej szkoły medycznej. Przez 25 lat był kierownikiem Wiedeńskiej Polikliniki Neurologicznej. Jego Logoterapia/Analiza Egzystencjalna stała się znana jako „Trzecia Wiedeńska Szkoła Psychoterapii”. Frankl otrzymał stopnie doktora medycyny i doktora filozofii na uniwersytecie z Wiednia. Podczas II wojny światowej spędził trzy lata w Theresienstadt, Auschwitz, Kaufering III i Türkheim. Był profesorem na Harvardzie, Stanford, Dallas i Pittsburghu Wybitny profesor logoterapii na U.S. International University w San Diego w Kalifornii. Frankl prowadził wykłady na 209 uniwersytetach na wszystkich 5 kontynentach. Jego pierwszy artykuł ukazał się w 1924 roku w International Journal of Psychoanalysis w 1924 zaproszenie S. Freuda. 32 książki Frankla zostały przetłumaczone na 31 języków. Jego książka Man’s Search for Meaning sprzedała się w milionach egzemplarzy i znalazła się na liście „dziesięciu najbardziej wpływowych książek w historii”. Ameryka". Przez cztery dekady dr Frankl odbył niezliczone wycieczki z wykładami po całym świecie. On otrzymał doktoraty honoris causa 29 uniwersytetów w Europie, obu Amerykach, Afryce i Azji. Trzymał liczne nagrody, w tym Nagrodę Oskara Pfistera Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego oraz Członkostwo Honorowe Austriackiej Akademii Nauk i Medal Medicus Magnus oraz Międzynarodowa Złota Gwiazda „Zasłużony dla humanizmu” (Polska Akademia Medyczna, 1997). Jego myśli miały wpływ na rozwój psychologii człowieka w Polsce. Najbardziej znani wyznawcy jego teorii są K. Popielski z Lublina i M. Wolicki z Wrocławia. Frankl jest twórcą szkoły psychoterapii zwanej logoterapią, czyli egzystencjalną analiza. Wybitny psycholog z Harvardu, nieżyjący już Gordon W. Allport, nazwał logoterapię „najbardziej znaczący ruch psychologiczny naszych czasów”. Logoterapia oferuje potężną broń przeciwko ogólne złe samopoczucie, które prowadzi do depresji, rozpaczy i uzależnienia: egzystencjalna próżnia. Rysunek na jego wieloletniej praktyce zawodowej i doświadczeniach obozowych pomógł ukształtować jego poglądy, Viktor Frankl przedstawia tak bezcenne techniki terapeutyczne, jak inwersja intencji, derefleksji i użycia paradoksu i przypowieści, oprócz tradycyjnej analizy i terapia lekowa. Logoterapia i Analiza Egzystencjalna są od dziesięcioleci uznawane na całym świecie jako empirycznie wspierana humanistyczna szkoła psychoterapii. Dowody na rosnące znaczenie logoterapia obejmuje również instytuty, towarzystwa i profesurę w wielu krajach świata jako konferencje i publikacje. Połączona teoria logoterapii i analizy egzystencjalnej od dziesięcioleci jest uznawana na całym świecie jako poparta empirycznie szkoła humanistyczna psychoterapia.