Wizja kościelnych studiów wyższych na podstawie Veritatis Gaudium papieża Franciszka - Chrobak, Stanisław; Urbančok, Milan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Uniwersytet nieustannie podlega procesowi intensywnych przeobrażeń. Tytułowy dokument papieża Franciszka ukazuje aktualną panoramę nowych wyzwań w odniesieniu do tożsamości i działalności uniwersyteckiej. Papież, kierując się nauczaniem Soboru Watykańskiego II i doświadczeniem Kościoła zdobytym w minionych dziesięcioleciach, wskazuje na „kryteria odnowienia i odrodzenia wkładu studiów kościelnych w Kościół wychodzący na misję”. Ożywiając studia kościelne, dostrzega żywą potrzebę nadania nowego impulsu badaniom naukowym prowadzonym na uniwersytetach i wydziałach kościelnych. Chrześcijańska inspiracja pozwala uwzględniać w badaniach wymiar moralny, duchowy i religijny oraz oceniać zdobycze nauki i techniki z punktu widzenia integralnego dobra osoby ludzkiej. Chodzi zatem o to, by katolickie ideały, postawy i zasady przenikały i wypełniały różne formy działalności akademickiej, stosownie do ich natury i właściwej im autonomii.