Przemoc domowa jako zjawisko wywierające wpływ na bezpieczeństwo rodziny - Mikołajczyk, Zbigniew Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Bezpieczeństwo rodziny zależy od wielu czynników, np. gospodarczych, politycznych, społecznych. Istotny wpływ na poczucie bezpieczeństwa wywierają negatywne zjawiska społeczne, do których zalicza się między innymi przestępczość. Jest ona rozumiana jako liczba czynów zabronionych, popełnionych na danym terenie w danej jednostce czasu. Wśród jej licznych rodzajów wyróżnia się przestępczość związaną z funkcjonowaniem rodziny. Niniejsze opracowanie ukazuje skalę zjawiska przemocy domowej w naszym kraju na przestrzeni ostatnich lat. Analizie poddano dane liczbowe dotyczące procedury „Niebieska Karta” gromadzone w policyjnych bazach danych.