Rodzicielstwo zawieszone w sytuacji resocjalizacji dziecka przebywającego w młodzieżowym ośrodku wychowawczym - Roguska, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Tekst przybliża znaczenie i zadania rodzicielstwa zawieszonego w warunkach przebywania nieletniego w MOW podczas jego resocjalizacji. Publikacja bazuje na ponad 5-letnim doświadczeniu w pracy na stanowisku psychoterapeuty uzależnień autorki tekstu. W ciągu tych kilku lat przeprowadzono wielogodzinne rozmowy z ponad 125 wychowankami podczas sesji terapeutycznych oraz ich rodzicami. Analizie poddano także dokumenty podopiecznych. Nieletni przebywają w ośrodku od kilku tygodni, częściej miesięcy do nawet kilku lat, np. 3-4 lata. W tekście znajdują się zadania stojące przed rodziną dziecka przebywającego w ośrodku oraz nawiązanie i rozumienie takich pojęć, jak: rodzicielstwo zawieszone, resocjalizacja, readaptacja, style przywiązania. Materiał zawiera także infografiki dotyczące przyczyn kierowania nieletnich do MOW oraz możliwości wsparcia dziecka i rodziców/opiekunów z pomocą tego ośrodka. Ponadto zawiera sugestie odnośnie do systemu resocjalizacji nieletnich i wskazówki dla praktyków.