Pastoralne wyzwania Konstytucji „Sacrosanctum Concilium” dla Kościoła w Polsce - Sobeczko, Helmut (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Ogłoszenie soborowej konstytucji o liturgii stworzyło liczne wyzwania duszpasterskie także dla Kościoła w Polsce. Przede wszystkim trzeba było podjąć wielką pracę formacyjną duchowieństwa i świeckich, aby pogłębić teologię liturgii i przekonać ich, biorąc pod uwagę liczne opory, dotyczące reformy i odnowy liturgicznej. Potem trzeba było tłumaczyć w języku polskim i wydać nowe księgi liturgiczne. Ich wdrożenie wymagało dalszych wysiłków. W okresie reżimu komunistycznego prasa napotykała na liczne trudności wszelkiego rodzaju materiał. Z drugiej jednak strony sprzyjało to powolnej i stopniowej, ale dokładniejszej metodzie wprowadzenia reformy liturgicznej.