Elementy prawa rodzinnego w świetle Kodeksu Deuteronomium Pwt - Kułaczkowski, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Jednym z podstawowych tematów, na jaki zwraca się uwagę człowieka w obecnych czasach, jest problematyka prawidłowych stosunków między członkami rodziny. Jest to bardzo ważne dla życia rodziny. Oto dlaczego należy wskazać właściwe źródło właściwego prawa dotyczącego takiej grupy. Jedną z nich jest Księga św Księgi Powtórzonego Prawa, a zwłaszcza Kodeksu Powtórzonego Prawa, który jest częścią tej Księgi, zawartej w Starej Testament. Oznacza to, że Księga Powtórzonego Prawa jako objawienie Boga zawiera Jego Słowo, co jest prawdą. W tym kontekście ta Księga może być bardzo pomocna w ukazaniu niektórych aspektów a życie rodzinne. W świetle powyższych rozważań następujące składniki prawa rodzinnego w Księdze Powtórzonego Prawa można wyróżnić: – uprawnienie rodziców w stosunku do syna, które wynika ze współuczestnictwa rodziców w przeniesieniu nowego życia i ich wysiłkach wychowawczych; – drugim elementem jest recepta regulująca status pierworodnego syna w jego rodzinie, prawo do dziedziczenia i dziedziczenia po ojcu; – trzeci element wskazuje na status syna nieślubnego, który faktycznie nie posiadał żadnego spadku praw równoznacznych z wykluczeniem ze wspólnoty rodzinnej. Tak więc prawdy ukazane w Kodeksie Powtórzonego Prawa wydawały się pomocne w organizowaniu rodziny prawo również współcześnie.