Wartość życia w ujęciu etykipersonalistycznej - Biesaga, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
W niniejszym artykule w pierwszej kolejności przedstawiono pojęcie godności człowieka w myśli starożytnej, średniowiecznej i nowożytnej oraz wkład chrześcijaństwa w tym zakresie. Zauważono, że od czasów racjonalistycznego sformułowania godności przez Kanta pojęcie to służyło formułowaniu nie tylko etyki indywidualnej, ale także społecznej. Służyła ograniczeniu totalitarnych tendencji nowoczesnego państwa– lewiatana. Godność człowieka stała się podstawową normą deklaracji praw człowieka i konstytucji państwowych. Dziś zasada życia jest przeciwstawiana zasadzie jakości życia. W artykule podkreślono, że kategoria jakości życia nie może być normą moralności. Musi być podporządkowana normie personalistycznej akceptacji osoby za to, jaka jest. Myślenie w kategoriach wartości życia człowieka jest warunkiem humanizmu współczesnej kultury, w tym medycyny.