Potrzeba kształtowania sumienia w perspektywie konsekracji zakonnej. Refleksja psychologiczna - Buksik, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Autor ukazując sumienie w refleksji psychologicznej podkreśla jego przynależność do struktury osobowości, która nieustannie się zmienia i kształtuje. Rozwój osobowości i sumienia zależy zarówno od edukacji własnej, jak i społecznej. Bowiem odpowiednio rozwinięta i dojrzała osobowość umożliwia właściwe sądy moralne, które są niezbędne dla dojrzałego sumienia. Dojrzała osobowość i odpowiednio ukształtowane sumienie pozwalają człowiekowi rozwijać życie konsekrowane jako otwartość na drugiego człowieka i akceptację takiego sposobu życia.