Obraz młodzieży szkół ponadpodstawowych w Krośnie na Podkarpaciu w roku szkolnym 1996/97 - Mierzwa, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Dojrzewanie jest specyficznym okresem życia człowieka, który kształtuje osobistą dojrzałość emocjonalną i religijną człowieka. W tym czasie krystalizuje się także egzystencjalne rozeznanie pokolenia, które rozpoczyna swój pierwszy i odpowiedzialny etap dorosłego życia. Charakteryzując zbiorowość młodzieży szkolnej, która uczy się we wszystkich typach szkół ponadgimnazjalnych Krosna na Podkarpaciu, w roku szkolnym 1996/97 autor niniejszego opracowania zwrócił szczególną uwagę na atrybuty o charakterze socjodemograficznym i religijno-moralnym , co pozwoliło mu stworzyć klasyfikację (kategoryzację) religijności. Przedstawiony profil badanej populacji składa się na „fotografię” uczniów szkół ponadgimnazjalnych, którzy uczą się w Krośnie nad Wisłokiem w roku szkolnym 1996/97.