Salezjański program wychowania młodzieży do wiary jako propozycja wychowawcza - Paszek, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Edukacja, której celem jest oferowanie młodemu, dorastającemu człowiekowi pomocy w dążeniu do celu pełni dojrzałości nie jest czymś statycznym, ale procesem pełnym dynamizmu dotyczącym nowe realia, zjawiska i znaki czasu. Taka próbka prezentowania rozwiązań wspierających wychowaniem w duchu Ks. Bosko w czasach współczesnych jest Salezjański Program Wychowania Młodzież wobec wiary, będąca refleksją nad tym, jak się jednoczyć, oto co jest ważne u salezjanina dziedzictwo przeszłości z tym, co nowe i niezbędne w teraźniejszości. Program wskazujący na wyzwania, którym musi sprostać współczesny pedagog i młody człowiek do, to: odrzucenie i obcość wobec wiary i świata dorosłych, ubóstwo, sekularyzacja, w kontekście różnych przekonań i religii oraz życia codziennego, w którym żyje młody człowiek szuka wspólnoty, miłości, rodziny, przyjaciół, korzyści i sensu życia, jednocześnie dając propozycje ich przezwyciężenia. Tutaj postawa jest postawą wychowawcy, który jest nie tylko otwarty i oczekujący, ale pierwszy podchodzi z propozycją, aby młody człowiek zaakceptował go takim, jakim jest i odkrył w sobie mu/jej jądro dobra. Jasno określony cel integralnego rozwoju osoby streścić w słowach: uczciwy obywatel i dobry chrześcijanin służy jej razem z następcą etapy jego realizacji wskazujące na sens życia, dojrzałą osobowość i propozycję wiary, która konkretyzuje się w społecznym zaangażowaniu młodego człowieka. Jest to konkretna propozycja skierowana młodzieży, zwanej Salezjańską Duchowością Młodzieżową, która stawia młodzież w centrum uwagi realizuje się w radośnie przeżywanej codzienności, w przyjaźni z Chrystusem i wspierającej się wspólnocie, co pobudza do aktywnego udziału w życiu społecznym.