Kult Maryi w liturgii bizantyjskiej - Bartosik, Grzegorz M. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Interwencja ks. Bartosika dotyczy kultu maryjnego w liturgii bizantyjskiej. Prezentacja jest praktycznie podzielona na dwie części. W pierwszej części przedstawiono Kościół i liturgię bizantyjską, w której autor pokrótce przedstawia ogólny zarys kontekstu historycznego przedstawionej wspólnoty kościelnej. W drugiej części przedstawiony został „kult maryjny”, w którym autor ukazuje miejsce Maryi poprzez analizę treści świąt maryjnych oraz badanie poszczególnych tekstów euchologicznych – przede wszystkim podkreślając obecność Matki Bożej w celebracji eucharystycznej.