Proegzystencja jako wezwanie chrześcijańskie - Osadnik, Alina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Nasz czas charakteryzuje się różnorodnymi potrzebami społecznymi i materialnymi. Konieczny jest powrót do głównego przykazania miłości Boga, do którego przypisane jest przykazanie miłości bliźniego. Proegzystentny Chrystus wzywa swoich wyznawców do miłowania bliźnich. Jezus Chrystus, centrum całej chrześcijańskiej pobożności, jest sam w sobie celem ludzkiej miłości. Ta miłość jest ściśle związana z miłością do bliźnich. To jest nowa zasada chrześcijańskiej egzystencji: dawanie siebie za innych. To, co Jezus dla nas zrobił, jest także naszym zadaniem. Miłość między ludźmi naprawdę zasługuje na swoją nazwę tylko wtedy, gdy opiera się na akcie miłości Jezusa.