Postawy moralne i religijne w psychologii - Buksik, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Artykuł przedstawia problematykę postaw wobec norm moralnych i religii. Postawy te są bardzo ważne w procesie kształtowania dojrzałej osobowości. Zrozumienie tego procesu pomaga nam wyjaśniać zachowania jednostek i społeczeństw.