Przedmiot i programy nauczania katechetycznego w Polsce w pierwszej połowie XX wieku - Czekalski, Ryszard (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Artykuł zatytułowany „Przedmiot i programy nauczania katechetycznego w Połoninie w pierwszej połowie XX wieku” składa się z dwóch części. W części pierwszej, po prześledzeniu kontekstu historycznego, zwraca się uwagę opracowania postawiono na ogólny temat nauczania katechetycznego, który pozostał zgodny z oprawą teologia neoscholastyczna, W drugiej części wkład jest próbą analizy programów nauczania katechetycznego w szkołach podstawowych i gimnazjach. Przedstawiono dwa programy które są przypisane religii katolickiej w Polsce, obowiązującej w dwudziestoleciu między pierwszym a drugą wojną światową. Pierwszy program wprowadzono w 1919 r., drugi w 1935 r. Łapot, Katechetyka, dz. cyt., s. 85.