Symbole, znaki i gesty w celebracji liturgicznej - Durak, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Adam Durak, polski liturgista, w swoim artykule omawia wielkie bogactwo! świat symboli, znaków i gestów w celebracji liturgicznej Kościoła. Po wyjaśnieniu krótko antropologiczne, biblijne i liturgiczne znaczenie znaków i gestów, twierdzi autor przede wszystkim w jaki sposób znaki sakramentalne i związane z nimi gesty liturgiczne tworzą określony język liturgiczny. Znajomość tego języka jest bardzo ważna dla viva e frutluoM udział w liturgii. Niestety wśród wiernych odkrywa się język znaków i gestów wciąż nie jest odpowiedni. Poprzez swoje studium Don Durak prowadzi nas najpierw do odkrycia Chrystusa jako sakrament, a następnie do Jego Kościoła jako sakrament. Wspominając wtedy, bogate i zróżnicowane W kontekście liturgicznym autorka bada, w jaki sposób sakramenty Kościoła są przedstawiane wiernym w jako zbawcze znaki obecności Chrystusa. W końcu opierając się na odczytach znanego uczonych na ten problem, autorka proponuje pogłębienie wiedzy o momio symboli, znaków i gestów według wskazanych kryteriów.