Symbolika liturgii Wigilii Paschalnej - Lijka, Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Artykuł ks. Kazimierza Lijki przedstawia studium symboliki czuwania paschalnego. Autorka prowadzi nas przez wszystkie cztery części uroczystości w Świętej Nocy, pełnej symbologia. Z refleksją teologiczną należy ponownie odczytać symbolikę liturgii światła (por błogosławieństwo nowego ognia, przygotowanie świecy paschalnej i procesja ervtrata z świeca); symbolika liturgii słowa (bardzo bogata w znaki i symbole); symbolika Liturgia chrzcielna i Eucharystia. Don Lijka pomaga nam dostrzec, że wszystkie symbole a Wigilii Paschalnej wyjaśnia wszystko, co jest bardzo ważne w History Salutis. W K'otte Wyraźnie widać wtedy Świętego Mikołaja, jako pełnego miłości Boga, który działa dla człowieka poprzez a symbolikę światła, wody, Jego słowa i Eucharystii. Widzisz tajemnicę życia śmierci i zmartwychwstania Chrystusa.