Udział Wspólnoty Emmanuel w posłannictwie Kościoła - Barylak, Paweł; Stawniak, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Po Soborze Watykańskim II w ślad za Katolicką Odnową Charyzmatyczną urodzili się we Francji z różnych nowych społeczności. Wśród nich Wspólnota Emmanuel jest dziś najliczniejsza i najbardziej znana. Biografia Pierre'a Goursata, jego założyciela, kilka słów o jego rozwoju oraz analiza Statutu pozwala nam na to zobacz jak Emmanuel jako powszechne prywatne stowarzyszenie wiernych na prawie papieskim uczestniczyć w misji Kościoła.