Antropologia Martina Bubera - Biesaga, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Artykuł ujawnia biograficzne, religijne i filozoficzne źródła antropologiczne poglądy Martina Bubera. Na tym tle rekonstruuje swoją antropologię jako kolejną próbę przezwyciężyć kryzys współczesnej myśli filozoficznej. Próbuje ocenić, czy to udana próba. Czyni to poprzez rekonstrukcję fundamentalnych idei Bubera antropologię i krytyczną ocenę kategorii „Między”, którą Buber zdaje się postulować u podstaw jego antropologii i etyki.