Patologia społeczna – diagnoza i propozycja przeciwdziałania - Dziubiński, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
W artykule „Patologia społeczna – diagnoza i propozycje przeciwdziałania jej” znalazł się opis wydarzeń religijnych z ostatnich 50 lat. Zwrócono uwagę na osiągnięcia po 1989 roku, ale także na zagrożenia, które mają wiele wspólnego z demokratycznym ustrojem kraju. Ukazano działalność Kościoła w zakresie przeciwdziałania patologii społecznej, ale przede wszystkim została wprowadzona salezjańska, profilaktyczna propozycja, jak przezwyciężyć to poważne niebezpieczeństwo.