Przyczyny i proces napływu ludności na tereny Ziemi Świebodzińskiej po II Wojnie Światowej - Koral, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Artykuł ma być dowodem na przedstawienie pierwszych przyczyn migracji polska firma po II wojnie światowej na Ziemi Świebodzińskiej. (Te procesy kolonizacyjne były wystarczająco trudne i skomplikowane i miały swoją własną charakterystykę/ czapki zati: pierwszy okres - spontaniczne przybycie; drugi okres - kreacja i administracja państwo i podjęcie migracji w odpowiednich strukturach; trzeci okres - napływ ludności po 1950 rok.