Euchologia formularzy mszalnych o powołania kapłańskie i do życia zakonnego - Adamiak, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
W artykule dokonano analizy sformułowań Mszału Rzymskiego Pawła VI o powołaniach kapłańskich religijny. Autor posługuje się tu metodami hemineutycznymi, a zwłaszcza eukologicznymi. Tam bogactwo treści pozwala lepiej widzieć celebrację eucharystyczną w świetle „powołanych” na drogę kapłańską lub zakonną. Pomaga także wiernym w pełnym uczestnictwie we Mszy św powołania i życia sakramentalnego Kościoła.