Jezus Chrystus w dzisiejszej ewangelizacji Afryki - Majcher, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Chrześcijanie wszystkich wyznań obchodzili ostatnie dziesięć lat XX wieku jako dekada ewangelizacji. Współczesna ewangelizacja Afryki to nie tylko słowne przesłanie Ewangelii, ale także propagowanie wartości ewangelicznych w samym życiu i celebracja liturgiczna Dobra Aktualności. W żargonie afrykańskim „ewangelizacja” ma szerszy zakres znaczeniowy. Przewiduje, Dobra Nowina jako Ewangelia społeczna i duchowa. To poszukiwanie łaski, w tym słowie zbawienie i miłość pośród ludzkiego życia i obejmuje troskę o jedność wśród chrześcijan różnych Kościołów. Współczesna ewangelizacja Afryki z konieczności obejmuje nawrócenie kultury ludzkiej oraz przenikanie kultury wartościami ewangelicznymi. Inkulturacja oznacza ciągły dialog między Ewangelią a kulturą. Synod Afrykański, otwarty w Rzymie 10 kwietnia i zakończony 8 maja 1994 r ważne wydarzenie dla Kościoła na kontynencie. Poruszała ważne tematy m.in Afrykańskie życie chrześcijańskie: ewangelizacja, inkulturacja, dialog, sprawiedliwość i pokój, współczesność Media komunikacyjne. 14 września 1994 r. Jan Paweł II przekazał posynodalny urząd apostolski Adhortacja „Ecclesia in Africa” .