Metanoia w życiu chrześcijanina w perspektywie trzeciego tysiąclecia - Hnatczak, Zenon (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Jako pozytywną reakcję na narastającą tendencję do zatracania świadomości grzechu i my- aspiracji duchowych i moralnych jest nową oceną powołania Chrystusa do „metanoi” (Mt 4 17) W tym kontekście podjęto niniejsze badania, których głównym celem było udzielenie odpowiedzi Vstion: Jaka jest rola metanoi w procesie formacji osoby? Badanie było na autorytatywnych czcionkach w tym temacie, czyli na oficjalnym początku Dokumentów Kościoła Katolickiego umocnić Sobór Watykański II. Definicja „metanoi” przyświecała całemu badaniu. W momencie osiągnięcia dojrzałości chrześcijańskiej metanoia ma swój niezwykły charakter formacyjny dostrzegać wartość formacyjną w urzeczywistnianiu misterium paschalnego Chrystusa.