W komunii z Ojcem, Synem i Duchem Świętym – trynitarna odnowa teologii kapłaństwa - Kowalik, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Poprzednie debaty teologiczne na temat: brak urzędu kościelnego wyraźnie perspektywa trynitarna. Odpowiada to dokładnie praktyce chrześcijańskiej, która dzisiaj często zadowala się jedynie bardzo marginalnymi odniesieniami do Trójcy Świętej. Do ładnych beznadziejnego kryzysu, który znajduje bardzo silny wyraz w dziedzinie duszpasterstwa kościelnego pokonany, powrót do potrójnego Boga musi być traktowany poważnie. Jak osobnik Aspekty wiary chrześcijańskiej tracą swój główny kontekst i nie są traktowane poważnie, rozumienie urzędu popada w pewien subiektywizm i indywidualizm. ostatnie wypowiedzi doktrynalne Kościoła katolickiego wskazują na bardzo ważną przemianę, próbując przeciwdziałać kryzysowi, o którym mowa powyżej.