Praca duszpasterska w parafii w świetle systemu prewencyjnego św. Jana Bosko - Misiaszek, Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
System prewencyjny Księdza Bosko może znaleźć swoją punktualną realizację w duszpasterstwie parafialny, pomagając przede wszystkim w jego planowaniu i organizowaniu w długiej perspektywie operacyjnej. Jako wyraz wspólnotowego faktu idei i życia Kościoła wymaga pełnego uczestnictwa w pracy duszpasterskiej wszystkich członków wspólnoty parafialnej: proboszcza, jego współpracowników, wyspecjalizowani laicy. Tylko takie uczestnictwo może wytworzyć prawdziwe poczucie odpowiedzialności i efektywna współpraca. Drugi warunek, również ważny i niezbędny do dobrej pracy Duszpasterstwo polega na umożliwieniu poszczególnym członkom rady duszpasterskiej obecności wszystkie etapy tych prac, tj. na etapie dyskusji, planowania i realizacji. System Szacunek wymienia jako ważny moment potrzebę dokonania całościowego oglądu praca duszpasterska. Także „Rodzina Salezjańska” znajduje swoje miejsce w duszpasterstwie prowadzonym w parafii. W jej centrum będzie zawsze oratorium, w którym poszczególni członkowie Rodziny będą zaangażowani w różne dzieła sektory procesu edukacji dzieci. Mogą i powinni należeć do rady duszpasterskiej, w którym zostaną rozpoznani nie tylko jako ci, którzy pomagają (pomocnicy – ​​jak w majorze część dzieje się w Polsce) proboszcza, ale jako prawdziwych i właściwych współpracowników.