Muzyka w systemie wychowawczym Salezjanów Ks. Bosko - Niegowski, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
W systemie prewencyjnym Ks. Bosko muzyka i śpiew miały swoje własne miejsce ważne, aż do uznania ich za filar rodzącego się systemu edukacyjnego. Odbicie ukazuje miejsce, jakie muzyka zajmuje nie tylko w początkowej działalności Zgromadzenia salezjańskiej, ale także w czasach dzisiejszych, czyli pod koniec XX wieku. Salezjanie kultywują tradycję muzyczne według myśli i marzeń założyciela. Używają ponieważ w swoim szkoleniu ich uczniów muzyka i śpiew zajmują odpowiednie miejsce i wymiar główny i niezastąpiony.